Banke zanemarivale propise dajući kredite u 'švicarcima'

Bez autora
Sep 02 2015

Ljudska prava korisnika kredita u "švicarcima" povrijeđena su zbog nerješavanja njihovih zahtjeva i tužbi u razumnom razdoblju s obzirom na to da su tužbe podnesene još 2010., a sud nije donio ni jednu pravomoćnu presudu. U inicijativi za autentičnim tumačenjem odredbi čl. 56. st. 1. Zakona o deviznom poslovanju Udruga korisnika kredita "Švicarac" traži da se spriječi nanošenje štete njima, proračunu FBiH ili državnoj imovini. Banke su odobravale kredite u "švicarcima" fizičkim osobama iako je u trenutku sklapanja ugovora o kreditu propis čije odredbe banka nije mogla zanemariti bio Zakon o deviznom poslovanju. Odredbom čl. 56. st. 1. zakona propisano je da: "Banke mogu odobravati devizne kredite domaćim pravnim osobama radi plaćanja u inozemstvu s tim da se na odobreni devizni kredit može plaćati kamata i u devizama."

Ljudska prava korisnika kredita u "švicarcima" povrijeđena su zbog nerješavanja njihovih zahtjeva i tužbi u razumnom razdoblju s obzirom na to da su tužbe podnesene još 2010., a sud nije donio ni jednu pravomoćnu presudu. U inicijativi za autentičnim tumačenjem odredbi čl. 56. st. 1. Zakona o deviznom poslovanju Udruga korisnika kredita "Švicarac" traži da se spriječi nanošenje štete njima, proračunu FBiH ili državnoj imovini.

Protivno namjeni

- Banke su odobravale kredite u "švicarcima" fizičkim osobama iako je u trenutku sklapanja ugovora o kreditu propis čije odredbe banka nije mogla zanemariti bio Zakon o deviznom poslovanju. Odredbom čl. 56. st. 1. zakona propisano je da: "Banke mogu odobravati devizne kredite domaćim pravnim osobama radi plaćanja u inozemstvu s tim da se na odobreni devizni kredit može plaćati kamata i u devizama." Kako je odluka citirane odredbe zakona da banke mogu odobravati devizne kredite domaćim pravnim osobama radi plaćanja u inozemstvu, to je jedina logična dokazana suprotnost, da banke ne mogu odobravati devizne kredite domaćim pravnim osobama radi plaćanja u BiH, ni fizičkim osobama radi plaćanja u inozemstvu i u BiH. Banka ne samo da nije mogla odobravati devizne kredite fizičkim osobama, već nije mogla osobama plasirati te kredite u KM jer je to protivno namjeni odobrenih deviznih kredita određenoj u citiranoj odredbi zakona, stoji u inicijativi. Predsjednik udruge "Švicarac" Kemal Duraković bori se za ispravljanje nepravdi. On je istaknuo primjer Crne Gore i novog zakona prema kojem je banka koja je davala kredite u "švicarcima" obvezna u razdoblju od 30 dana od njegova stupanja na snagu izvršiti konverziju kredita odobrenih u francima, po važećem službenom tečaju na dan sklapanja ugovora. - Kada bi se ovakav zakon donio u BiH, bio bi spas i za korisnike kredita i za banke koje su dale sporne kredite, a koje bi vratile ono što su dale korisnicima i dobile kamate na dani iznos.

Skoro rješenje

Korisnici kredita bi vraćali i plaćali svotu koju su podigli, kazao je Duraković koji se nada skorom rješenju. Ako se to ne dogodi, UKK "Švicarac" će biti pobjednik na sudu. - Taj put je duži i sporiji, ali je on za banku pogubniji jer ona mora plaćati velike sudske troškove, kazao je Duraković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik